[email protected]

A Találj Magadra Egyesület sérült gyermeket nevelő nők önszerveződő közösségéből nőtt ki.

Az Egyesület alapító tagjai egy munkaerő-piaci tréningen találkoztak először, amelyet fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nőknek hirdettek meg. Néhány lelkes anya a gyakorlatban is hasznossá akarta tenni a tréningen megszerzett tudását,ezért az Adjuk össze honlapján gyűjtést indítottak, hogy a befolyt összegből megszervezhessék az Adj egy lélegzetnyi időt! elnevezésű kezdeményezést. Őket, pontosabban minket is meglepett az óriási siker. Nagyon pozitív, támogató és a folytatásra biztató visszajelzések érkeztek. Ezen a sikeren felbuzdulva indultunk a DM Együtt egymásért – Jótettekkel egy jobb világért elnevezésű pályázatán. Nyertünk a Találj magadra, találj társakra! c. projektünkkel, amely sérült gyermeket nevelő anyáknak kínált önismeret- és kompetencia-fejlesztésen, érdekérvényesítési és kommunikációs technikákon alapuló képzést, közösséget.  Akkor még mi sem sejtettük, hogy ezzel mi vette kezdetét …

A tréning során igazi csapattá kovácsolódtunk össze, együtt maradtunk, s azóta is havonta találkozunk. Fontosak lettünk egymás számára.Sokat tanulunk egymástól, erős támaszai vagyunk egymásnak, s igyekszünk minél több sorstárs szülőnek is segíteni a programjainkkal. Hogy ezt minél hatékonyabban tudjuk tenni, 2018-ban egyesületet alapítottunk.

Mi a saját életünkben szembesülünk azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a legtöbb érintett családban meg kell küzdeni. Ezért olyan programokat valósítunk meg, amelyek a hasonló helyzetben levő nők igényeire válaszolnak. Saját élményeinkre alapozva fontosnak tartjuk azt is, hogy a sérült gyermeket nevelő anyák átélhessék a közösséghez tartozás nagyszerű érzését, hogy egymást erősítve – minden nehézség ellenére – rendelkezhetnek a saját életük felett. Ez az élmény többnyire elvezet odáig, hogy tudatosabban és hatékonyabban érvényesítik érdekeiket életük fontos területein.

Mindezt az Egyesület alapító okiratában így fogalmaztuk meg:

“Az egyesület azért jött létre, mert a sérült gyermeket nevelő szülők jelentős hátrányokat szenvednek gyermekeik fogyatékossági típusától és súlyosságától függetlenül. Különösen a nők kerülnek hátrányos helyzetbe mind a munkaerő-piacon, mind a rekreációs lehetőségek terén, mind a szociális és társas kapcsolatok terén, s általánosságban elmondható, hogy a saját életük feletti kontroll lehetősége szűk keretek közé szorul.

Az Egyesület elsődleges célja ezen hátrányok  tudatosítása az érintettekben, valamint szélesebb társadalmi körben is annak érdekében, hogy a sajátos, többszörösen hátrányos helyzetet eredményező élethelyzet akadályait le tudják győzni.”

Alapító okirat ITT ELÉRHETŐ >>>1.sz_letesito.okirat_TalaljMagadraEgyesulet_final_