[email protected]

Ma Magyarországon körülbelül 90.000 nőt érint[1], hogy …

  • egy személyben ápolónő, dietetikus, masszőz, gyógytornász, gyógypedagógus … és édesanya,
  • nem tud időt szakítani magára, hogy egy kicsit feltöltődhessen, mert nem tudja rábízni senkire a gyermekét,
  • gyermeke mellett éjjel-nappal készenlétben és szolgálatban áll, nincs szabadsága, nincs pihenőnapja,
  • nincsenek segítői, akikre számíthat, miközben fizikailag és lelkileg egyaránt nagyon megterhelő élethelyzetben van,
  • sok akadályt kell legyőznie, hogy gyermekének megadhassa, amire szüksége van,
  • anyagilag nehéz helyzetben van a családja, mert gyermekük születése után kiadásaik rendkívül megnőttek, ő viszont – az ellátórendszer súlyos hiányosságai miatt – gyakran nem tud munkát vállalni.
Hogy kik ők?

Ők azok a nők, édesanyák, akik sérült gyermeket nevelnek.

Ha ők összeroppannak a terhek alatt, a családjaik is összeomlanak.

A Lélegzetnyi idő program éppen nekik szólt.

Nagy örömünkre a 2018 júniusában lezajlott Swimathon 2018 jótékonysági adománygyűjtő rendezvényen a kampányunk követei, a Találj Magadra Egyesület csapata sikeresen összegyűjtötte az ADJ EGY LÉLEGZETNYI IDŐT! elnevezésű programjára a fedezetet.

A Lélegzetnyi idő program keretében sérült gyermeket nevelő nők kaptak lehetőséget arra, hogy gyermeküket szakképzett és tapasztalt gyerekfelügyelőre bízva saját idejük felett rendelkezzenek: pihenjenek, kikapcsolódjanak – egyedül, társukkal, vagy rég nem látott barátaikkal, rokonaikkal. A program keretében ingyenes, 8 órányi “lélegzetnyi időt” biztosítottunk, kifejezetten a feltöltődésre – ami mindenki számára mást jelentett, de biztosak vagyunk benne, hogy fájdalmasan nagy hiányt pótolt a sérült gyermeket nevelő nők és családjaik számára, hiszen nincs – vagy rendkívül korlátozott kapacitással működik – az ellátórendszerben olyan lehetőség, amely ezen a téren érdemi segítséget jelentene.

Az érintett nők helyzetével foglalkozó programjainkon, a sorstársi beszélgetések során teljesen egyértelművé vált, hogy ez az egyik legsúlyosabb „hiányterület”, amelynek – akár részleges – megoldása jelentősen javíthatja nemcsak az édesanya, hanem az egész család fizikai és lelki állapotát. Jól tudjuk, hogy aki folyamatosan ad magából, annak szüksége van időnként feltöltődésre is.

A program 2018/2019-es szakasza lezárult. Ennek keretében csaknem 100 anyának tudtunk lehetőséget adni 8 órányi kikapcsolódásra úgy, hogy közben nyugodt lehetett, ellátásra szoruló gyermekét biztonságban tudhatta, mert rá egy szakképzett,  speciális ismeretekkel rendelkező gyermekfelügyelő vigyázott az egyesület költségén.

Íme egy kis ízelítő a Lélegzetnyi időben részt vett anyák visszajelzéseiből:

„Nem tudom szavakkal kifejezni mennyire hálás vagyok ezért a lélegzetnyi időért! Magam sem gondoltam volna, hogy ennyire szükségem van rá! A gyermekeim az életem, természetes, hogy minden energiámat rájuk fordítom! Azt gondoltam, lelkiismeret furdalásom lesz, amiért 9 év után 8 órát magamra fordítok! De nem volt! Annyira kellett ez már nekem, hogy feltöltődhessek és erőt gyűjtsek a következő 9 évre!” (Klára)

Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a programban és így lehetőségem nyílt egy-egy kis “LÉLEGZETNYI IDŐ”-re. Isten fizesse meg a jóságukat és ezt a kezdeményezést! (Katalin)

Nem tudom kifejezni szavakkal, hogy mit jelentett számomra 8 óra szabadidő megszakítás nélkül. Egyedül nevelem a 26 éves halmozottan sérült lányomat. Amióta kerekesszékes, séta közben mindig azt figyelem, hol nincs lépcső vagy padka. Olyan helyre, ami nem akadálymentes,  kb. 20 éve én sem jutottam el. (…) Köszönöm, hogy mindezt megkaphattam. Közben az is kiderült, hogy a lányom is ajándékot kapott ezzel. Egy anya-mentes napot. Nagyon élvezte a “szabadidejét” a gyerekvigyázóval. (Márta)

Nagyon ritkán tudunk így együtt kimozdulni, mert általában az egyikünk otthon marad a fiunkkal, akivel sajnos ilyen programokat nem lehet szervezni. Jó érzés volt, hogy kicsit kiléptünk a hétköznapokból úgy, hogy közben nyugodt voltam a fiam miatt, aki egy tündéri segítővel töltötte a napját! (Krisztina)

Nagyon szépen köszönöm, hogy van erre lehetőség, mert Önök nélkül a kikapcsolódásra esélyem sem lenne. (Anna)

Olvasd el a többi visszajelzést is az Élménybeszámolók  menüpontban, ahol fotókat is találsz az élményekről!

[1] KSH adatok alapján, 2011.