[email protected]

Gyógypedagógus hallgatók a családoknál

A hazai gyógypedagógus képzésben egy nagyon úttörő és előremutató kezdeményezésben volt támogatónk és partnerünk Dr. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar fantasztikusan nyitott, újító szellemű oktatási dékánhelyettese. Bázisterápia című kurzusába ugyanis lelkesen vonta be a sérült gyermeket nevelő családokat. Hallgatói számára lehetővé tette, hogy a kurzus keretében kötelező szakmai gyakorlatot családoknál is teljesíthessék.

Miért jó ez mindenkinek?
A hallgatóknak: teljesítik a gyakorlatot. Olyan tapasztalatokat szereznek a családok körében, amelyekre később (gyakorló gyógypedagógusként) nem lesz alkalmuk, s az nagyon hasznos, ha egy kicsit belelátnak a szülői oldalba is! Hiszen egy kacifántos család mindennapjainak megtapasztalása már önmagában szemléletformáló, s nagymértékben árnyalja azt a képet, amit a jövő szakembere hordoz magában erről az élethelyzetről.
A szülőknek: mivel a hallgatók párosával mennek a családokhoz, az +4 kezet jelent például egy esti készülődéskor ??! Nem elhanyagolható szempont, hogy így lehetősége van a szülőnek arra is, hogy formálja a szemléletét a jövő gyógypedagógusának! Megoszthat vele olyan szempontokat, “trükköket”, amelyeket nagy valószínűséggel nélküle sosem tudna meg, ellenben későbbi munkája során nemcsak önmaga számára lehet hasznos, hanem a kollégái is elleshetik tőle. Ez mindjárt óriási perspektívát ad ennek a röpke gyakorlatnak!
A gyerekeknek: új arcokat ismernek meg, új tapasztalatokat szereznek új emberektől.
Az egyetemnek: nem kell fizetnie a gyakorlati helyért ? .
Hát így áll össze ez a nyer-nyer-nyer-nyer helyzet.

Csiznier-Kovács Andrea a  #talaljmagadraegyesulet képviseletében és érintett anyukaként is találkozott a hallgatókkal, hogy meséljen nekik az eddigi tapasztalatokról és biztassa őket: legyenek bevállalósak, menjenek családokhoz! Jó volt látni az – eleinte kicsit tartózkodó, aztán egyre nyitottabb és egyre csillogóbb szemű – lányokat, no meg persze az egyszem fiatalembert ??, és nagyon jó érzés volt közben arra gondolni, hogy talán újra sikerül könnyíteni egy picit néhány család életén.