[email protected]

2019. december 6.

A gyász: tabu vagy trend? (konferencia)

A konferencia részletes programját, az előadók bemutatkozását és minden fontos információt megtalálsz itt.

A konferencia pódiumbeszélgetésén a sérült gyermeket nevelő szülők veszteségeiről is szó lesz.

2019. október 10.

Pezícióátadás az EMMI-nél a Szabadnapot minden családnak! c. kampány zárásaként. A sajtónyilvános eseményen az egyesületünk alelnöke is beszédet mondott a sérült gyermeket nevelő nők képviseletében.

Részlet a beszédből:

“Aláírtam a SZABADNAPOT MINDEN CSALÁDNAK petíciót.

Azért írtam alá, mert a saját bőrömön érzem, hogy amiről szól, az mennyire fontos, súlyos, égető probléma.

Hat gyermekem van, közülük ketten élnek fogyatékossággal. Az ő érkezésük átformált engem is, megváltoztatta az életemet, és azt hiszem, a családom életét is. Csodálatos ajándékokat hoztak ők magukkal, amelyekben újra és újra megmerítkezünk, de a hétköznapok gondjai és terhei – ezt kár lenne tagadni – időnként szembesítenek minket azzal, hogy az erőnk véges. Szükségünk lenne időnként egy kis fellélegzésre, feltöltődésre.

Az ellátórendszerben gyakorlatilag nincs, vagy rendkívül korlátozottan van olyan szolgáltatás, amely ezt lehetővé tenné a sérült gyermeket nevelő családok számára. A fizikai igénybevétel miatt a nagyszülők, rokonok segítségére szintén nem lehet hosszútávon számítani. Egy speciális ismeretekkel rendelkező bébiszitter pedig szinte megfizethetetlen a legtöbb család számára.”

2019. augusztus 11.

Szolidaritási séta – A Találj Magadra Egyesület csatlakozik a rendezvényhez, mert fontosnak tartjuk, hogy sérült gyermeket nevelő szülőkként kiálljunk az elfogadás és a szolidaritás mellett – a megbélyegzés és kirekesztés ellen.

 

2019. március 29.

Tehermentesítési kísérletek – Minikonferencia

A minikonferencia megszervezésével az volt az egyik célunk, hogy azokat a kezdeményezéseket, amelyek a sérült gyermeket nevelő családok és szülők számára szerveződnek, megszólítsuk és elkezdjünk közösen beszélgetni, gondolkodni, egymás számára erőforrássá válni.
A Találj Magadra Egyesület Lélegzetnyi idő programja, a BGGYK gyakornoki programja és a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület nyári tábora bemutatása kapcsán is megfogalmaztuk:
♦ Nagyon fontos, és hiánypótló a gyermekfelügyelet biztosítása, mert a szülők így tudnak kiszabadulni és feltöltődni. A program során a szülők és a gyerekfelügyelők is rengeteg megerősítést kapnak.
♦ A sérült gyermeket nevelő anyák számára nehéz elképzelni, hogy jár nekik 8 óra szabadidő – kiszolgáltatottság, saját kereset hiánya, önbecsülés csökkenése jellemző.
♦ A sérült gyermeket nevelő nők a gyermekük fogyatékosságának típusától és súlyosságától függetlenül is nagyon sok szempontból azonos nehézségeket élnek meg, ezért kiemelten fontos, hogy legyen csoportidentitásuk.
♦ Létezik win-win-win megoldás, ami a gyerekeknek, a szülőknek és a gyerekfelügyelőknek is jó – ahogy a gyógypedagógiai kar gyakornoki programjában a hallgatók ezt megtapasztalják.
♦ Az elvárások és az igények, amiről beszélünk nem speciálisak, egyszerűen a gyerekeknek és a szülőknek azokat a lehetőségeket szeretnénk, amit az egészséges gyerekek és szüleik is megkapnak – pl. nyári táborozási lehetőségek.

A résztvevők egyöntetűen úgy gondolták, hasznos volt tapasztalataink megosztása, és szükség lenne további hasonló találkozásokra. Az egyesületben más gondolkodunk a következő alkalom szervezésén.