[email protected]

Szeretnénk egy gyakorlatias összefoglalót adni Nektek a Gyermekek Otthongondozási Díjáról (GYOD).
Összege 2019. január 1-től 100.000 Ft (első várható folyósítás: 2019. febr. 5.).
Az intéznivalók szempontjából kétféle GYOD van:
1. Nem kell kérelmezni – un. átforduló ellátás
♦ Feltétele: a szülő 2018. dec. 31-én jogosult volt ápolási díjra és az ápolt személy a gyermeke (függetlenül a gyermek életkorától).
♦ Ebben az esetben a hatóság nem vizsgálja külön a gyermek állapotát.
♦ 2019. jan. 15-ig a hatóság (járási hivatal) értesíti a szülőt a GYOD folyosításáról.
2. Kérelmezni kell a járási hivatalnál (kormányablak), ha a szülő 2018. dec. 31-én nem volt jogosult az ápolási díjra.
♦ Feltételek: szülő-gyermek viszony és a gyermek állapotának súlyossága (a szakvélemény pontrendszerében minimum 8 pontot kell elérni a jogosultsághoz, ez igazolja a gyermek önellátásra való képtelenségét – a dokumentumot lejjebb letöltheted)
♦ Benyújtandó dokumentumok:
◊ ha a gyermeked 6 év alatti:
→ kérelem (lejjebb letöltheted)
→ a magasabb összegű családi pótlékra jogosító szakorvosi igazolás – ezt újból ki kell töltenie a szakorvosnak, mivel ebben szerepel a pontrendszer is (lejjebb letöltheted)
→ intézmény-látogatási igazolás (lejjebb letöltheted)
◊ ha a gyermeked 6 év fölötti:
→ kérelem (letölthető)
→ házi gyermekorvosi igazolás (lejjebb letöltheted)
→ intézmény-látogatási igazolás (lejjebb letöltheted)
→ ebben az esetben a hivatal méri fel az önellátási képesség/képtelenség mértékét (egy meghatározott végzettséggel rendelkező munkatársuk fog a gyermek lakhelyére kimenni és ott kitölti a kérdőívet)
♦ Ha több fogyatékkal élő gyermeket nevelsz, akkor eddig csak az egyikükre kaphattál ápolási díjat. A GYOD bevezetése után a másik gyermek jogán az alapösszeg 150%-át kaphatod (150.000 Ft – a két gyermekre összesen), de ehhez kérelmet kell benyújtanod a fentiek szerint. A kérelemben ne felejtsd el feltüntetni azt a gyermekedet sem, aki után eddig ápolási díjat kaptál!
A szükséges dokumentumokat a következő linken letöltheted:

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/jarasok/gyod

A munkavállalási feltételek nem változtak (4 óra), és továbbra sem számít munkaviszonynak, de 10% nyugdíjjárulékot levonnak. Vannak még tisztázatlan kérdések. Pl. akik eddig a legalacsonyabb összeget kapták ápolási díjként, most az ellátásuk átfordul automatikusan GYOD-ra, de ha a hivatal vizsgálatán a pontrendszerben nem érik el a 8 pontot, akkor megszűnik az eddigi ellátás is. A pontrendszert utólag felülvizsgálták, majd kiegészítették a szociális képességek vizsgálatával, így az autizmus spekrumzavarral élő gyerekek szülei nem esnek el automatikusan az ellátástól.

KORMANYHIVATAL.HU

GYOD – Gyermekek otthongondozási díja

Ajánlott cikkek